Επιστολή / Δελτίο Τύπου Περί αιτήματος εξαίρεσης από την υποχρεωτική ρυμούλκηση

ΠΡΟΣ:

  1. Υπουργό ΥΝΑΝΠ κο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
  2. Αρχηγό Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ
  3. Α’ Υπαρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ
  4. Β’ Υπαρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ
  5. Γενικό Γραμματέα Λιμένων
  6. Διευθυντή Λιμενικής Αστυνομίας
  7. Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών και Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων
  8. Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών
  9. Τύπος & ΜΜΕ

ΣΧΕΤ: Η από 21/07/2023 Επιστολή Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών

Με την ανωτέρω σχετική επιστολή λάβαμε γνώση σχετικά με αίτημα εκ μέρους κάποιων πλοιοκτητών/εφοπλιστών για την εξαίρεση πλοίων από την υποχρεωτική ρυμούλκηση.

Η Πανελλήνια Ένωσή μας με την παρούσα επιστολή δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του Κλάδου σε τέτοιες προοπτικές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν «εκσυγχρονισμό» των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα πλοία που καταπλέουν στα ελληνικά λιμάνια. Συμφωνούμε δε πλήρως με τα όσα καταγράφονται στην επιστολή της Ένωσης των Πληρωμάτων Ρ/Κ & Ν/Γ Πλοίων, σχετικά με το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που εκτελούν σε καθημερινή βάση τα ελληνικά ρυμουλκά & ναυαγοσωστικά και τα πληρώματα μας, παρέχοντας την απαιτούμενη ασφάλεια (safety) στα πλοία και στα ελληνικά λιμάνια, στις λιμενικές εγκαταστάσεις καυσίμων και επικινδύνων φορτίων, με πλήρη 24ωρη ετοιμότητα για επιχειρήσεις διάσωσης πλοίων, επιβατών και φορτίων, καθώς και προστασίας της θάλασσας, των νησιών και των ακτών σε όλο το θαλάσσιο τομέα ευθύνης της χώρας.

Εξάλλου η διεθνής εμπειρία καθημερινά καταδεικνύει ότι οποιοδήποτε πλοίο, όσο σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα ελιγμών και αν διαθέτει, κινδυνεύει να προκαλέσει μείζον ή έλασσον ατύχημα εντός ή πλησίον του λιμένα, είτε από ανθρώπινο σφάλμα είτε από βλάβη. Συνεπώς η άμεση παρουσία και συνδρομή ρυμουλκού αποτελεί επιβεβλημένο προληπτικό μέτρο ασφάλειας των λιμένων και της ναυσιπλοΐας για τη χώρας μας, κάθε δε περαιτέρω σκέψη/πρόταση περί εξαίρεσης από την υποχρεωτική ρυμούλκηση αυξάνει τους κινδύνους ατυχημάτων για τα πλοία, τα λιμάνια και τις λιμενικές εγκαταστάσεις, και πάνω απ’ όλα για ανθρώπινες ζωές.

Το υψηλό επίπεδο ασφάλειας των ελληνικών λιμανιών και των λιμενικών εγκαταστάσεων διυλιστηρίων σχετίζεται απόλυτα με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ρυμούλκησης και επιφυλακής των ελληνικών ρυμουλκών & ναυαγοσωστικών πλοίων και των πληρωμάτων τους, τα οποία διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία και επαγγελματική κατάρτιση.

Υπενθυμίζουμε ότι στη θάλασσα ισχύει ο κανόνας «η πρόληψη είναι η καλύτερη αποτροπή κατά οποιουδήποτε κινδύνου ναυτικού ατυχήματος». Και ο ρόλος της υποχρεωτικής ρυμούλκησης είναι σαφώς προληπτικός.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 22/07/2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *